IOT Challenge Sociaal Domein

Op donderdag 4 april organiseerde het stadslab Eindhoven voor 160 studenten van TU/e Innovation Space de eindpresentaties van de Sociaal Domein challenge in het Stadhuis. De afgelopen maanden hebben de studenten in teams gewerkt aan oplossingen voor een sociale opgave van Eindhoven: hoe kunnen we voorzieningen van de stad toegankelijker en laagdrempeliger maken voor iedereen, in het bijzonder voor minima? De presentaties vormden de afsluiting van drie achtereenvolgende vakken over het vraagstuk en de opmaat naar een eventueel vervolg in de stad.

Sinds afgelopen september zijn 27 teams van ieder zes studenten, waarvan ongeveer de helft internationaal, bezig geweest met de ‘challenge’ voor huishoudens met een lager inkomen in Eindhoven. Marktonderzoek is uitgevoerd, waarbij is gekeken naar de behoeften, wensen en zorgen van de doelgroep. Daarnaast zijn collega’s van het Sociaal Domein, Werkplaats FinanciënXL en Lumens hierover bevraagd. De studenten hebben ideeën gevormd, werkende prototypes ontwikkeld en bedrijfsplannen uitgewerkt. Tussendoor werden de oplossingen gepresenteerd aan de gemeente en TU/e docenten voor feedback.

Interessante oplossingen zijn gepresenteerd, zoals een automaat om gereedschap te lenen, een app om aanbiedingen in de supermarkt te vergelijken, gratis naar optredens te gaan en een gemeenschappelijke groentetuin om buurtgenoten te ontmoeten. De afgelopen twee weken konden de teams hun oplossing aanmelden bij de gemeente. Enkele studententeams bleken gemotiveerd om hiermee verder te gaan. De gemeente gaat nu kijken of er passende oplossingen zijn die kunnen worden uitgevoerd als een pilot in de stad.