Taking Back the Internet!

Op 6 en 7 juni organiseren PublicSpaces en Waag Futurelab de vierde editie van de PublicSpaces conferentie met als thema ‘Taking Back the Internet!’. Tijdens het tweedaagse programma in Pakhuis de Zwijger, Amsterdam, banen we ons via panels, keynotes, rondetafelsessies, lezingen, kunst en cultuur een weg richting een internet waar we gezamenlijk de regels bepalen.

Anno 2024 is het gros van digitale diensten en platforms in handen van enkele commerciële big tech bedrijven. Deze centralisatie van macht is niet in lijn met hoe het internet ooit bedacht is en zorgt zelfs voor maatschappij-ontwrichtende problemen. Van privacyschending en van beïnvloeding van verkiezingsuitslagen tot discriminatie door bevooroordeelde algoritmes: het monopolie van big tech raakt iedereen. 

Hoe herwinnen we – als burgers, organisaties en overheden – de controle op onze data en ons digitale leven? Als we zelf willen kunnen bepalen hoe ons digitale ecosysteem eruit ziet, moeten we onafhankelijk beslissingen kunnen nemen over het ontwerp, gebruik en beheer van digitale hulpmiddelen en platforms.

Tijdens de conferentie gaan we daarom met sprekers, publiek en kunstenaars in gesprek over eigendom van data, privacy, interoperabiliteit, decentralisatie en meer. Kortom: technologie gebaseerd op publieke waarden.

Ticketlink
https://tickets.publicspaces.net/publicspaces/pubconf2024/
Conferentie website
https://conference.publicspaces.net/