Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Workshop ethiek & veiligheid (besloten)

21 mei|14:30 - 17:00

Hoe zorgen we ervoor dat Eindhoven op een verantwoorde wijze digitale technologie inzet zodat publieke waarden zijn geborgd? Wat betekenen publieke waarden als autonomie, mensgericht, privacy, veiligheid, controle, rechtvaardigheid en duurzaamheid voor concrete projecten die we doen? Hoe kan je die expliciet meenemen in je overwegingen? In deze workshop gaan we oefenen hoe we het gesprek over ethische aspecten van digitalisering binnen de gemeente kunnen versterken.
Door de alsmaar voortgaande ontwikkelingen wordt steeds zichtbaarder dat technologie de samenleving op meer manieren transformeert dan we soms zouden willen. Technologie is niet neutraal. Mensenrechten en de democratie kunnen door social media onder druk komen te staan. Camera’s met gezichtsherkenning in de publieke ruimte ontnemen passanten de mogelijkheid zich vrij en onbespied door de straten te bewegen. Autonoom vervoer kan het stadsvervoersysteem danig opschudden. Artificiële Intelligentie en Machine Learning bieden allerlei nieuwe mogelijkheden om mensen vroegtijdig te helpen, maar kunnen onbedoeld discrimineren. Sensoren maken het mogelijk om de openbare ruimte beter te benutten, maar wie profiteert hier eigenlijk van? Plaatsing van laadpalen is belangrijke opdracht, maar ze kunnen ook ongewenste sociale effecten hebben. Kortom, als we technologie in onze publieke dienstverlening en publieke ruimte inzetten, moeten we ons goed bewust zijn welk probleem we precies willen oplossen en een bewuste afweging maken van de plussen en de minnen.
In deze kennismaking met ethiek gaan we aan de slag. We gaan leren hoe we de morele dimensie van (digitale) innovaties te herkennen en te bespreken. En we gaan leren hoe de uitkomst van de ethische reflectie kan worden meegenomen in de planvorming. Je krijgt inzicht in de laatste ontwikkelingen en ethische vraagstukken waarmee gemeenten worstelen. En je leert om met behulp van een methode een onderbouwd ethisch advies te formuleren (toepassing waardenkader).
De workshop is bedoeld voor degenen die aan het ethische team van het Veiligheidsdomein deelnemen. Je wilt verder kijken dan een ‘quick fix’ en bent bereid om kritische vragen te stellen bij de projecten waarbij je betrokken bent.  Het betreft een kennismaking met de werkwijze en de gemeentelijke problematiek.

Gegevens

Datum:
21 mei
Tijd:
14:30 - 17:00